Welke Kleur in de Keuken

Welke Kleur in de Keuken

van het lezen

Welke kleur voor welke stijl?

Afhankelijk van de stijl van uw keukenmeubelen en -fronten, kiest u de juiste muurkleur. Hoe zijn de fronten, handgrepen en zichtbare apparaten ontworpen? Als ze al kleuraccenten hebben, kunt u die later gebruiken om een harmonieus totaalbeeld te creëren. Dan is het tijd om je keuken opnieuw te schilderen.

Ook materialen spelen een belangrijke rol bij de keuze van de juiste muurkleur. In een gesloten ruimte heeft u meer mogelijkheden om kleurschakeringen te gebruiken dan in een open keuken, omdat de keuken moet harmoniëren met de rest van de ruimte. Het schilderen van de keuken is niet iets om lichtvaardig te nemen.

Stijl Eigentijdse keuken

Keuken Landelijk Modern

Een landelijke keuken heeft een gezellige, idyllische uitstraling. U kunt deze sfeer accentueren met natuurlijke, aardse tinten zoals beige, grijs of crème. Als u kleur wilt toevoegen aan de muren van uw landelijke keuken, kies dan voor pastelkleuren zoals amandelgroen of poederroze. Deze vullen de warmte en natuurlijkheid van de stijl aan.

Als de fronten van uw landelijke keuken helemaal wit zijn en de combinatie met grijs- en beigetinten u te somber is, is het overschilderen van de muur in een zacht bruine tint een goede oplossing. Twee of drie penseelstreken en je bent klaar.

 

Romantische keuken

 

Romantische keuken

 

Een romantisch vormgegeven keuken wordt gevoed door veel decoraties, speelse elementen en lichte kleuren. Donkere, schreeuwerige kleuren worden in deze keukenstijl niet gebruikt. In een romantisch ingerichte keuken gebruikt u voor het kleurenschema lichtrood, roze of lila.

De combinatie met eendenblauw, groen of pastelgeel past heel goed bij deze stijl. Decoreren met een rand op het bovenste deel van de muur is ook geschikt voor een romantische keuken.

 

Moderne keuken

Zwarte Keuken Met Eiland

In een moderne keuken kenmerken duidelijke lijnen, onopgesmukte fronten en functionaliteit het uiterlijk. Ook de kleuren in een moderne designkeuken passen bij deze stijl. Kies voor de muurkleur van de moderne keuken kleuren die de minimalistische look benadrukken.

Materialen zoals roestvrij staal en marmer zijn vaak te vinden in moderne keukens. Koele kleuren zoals grijs of zwart zijn bijzonder geschikt. Witte muren onderstrepen ook de puristische uitstraling van een moderne keuken.

Met edele kleuren zoals smaragdgroen, rood of felgeel kunt u een opvallende accentmuur in uw keuken creëren.

Houten keuken

Moderne Keuken Met Eiland Zwart

Een houten keuken wordt bepaald door het natuurlijke materiaal van de fronten, de keukenmeubelen en de werkbladen. Elke houtsoort heeft zijn eigen bruintint, die u kunt combineren met warme, lichte kleuren.

Een lichte kleur geel, oranje of groen geeft uw houten keuken een comfortabele uitstraling die uitnodigt om te blijven hangen. Houten fronten zonder handgrepen in lichtbruin daarentegen zien er modern en edel uit als u ze combineert met donkergrijze of zwarte muren.

U kunt ook een ton sur ton design creëren door de muren te schilderen in een bruine kleur die past bij de houten keuken. Vraag uw OBI dealer om advies.

Keuken kleuren: welke kleur voor wie?

Wit, mat of glanzend, is lange tijd de dominante kleur geweest voor keukenmeubelen. Je kunt niet fout gaan met een witte keuken, en zelfs na jaren ben je er nog niet op uitgekeken. Maar tegenwoordig gaat de trend duidelijk in de richting van kleur. Afhankelijk van de stijl van de keuken varieert het palet van lichte natuur- en pasteltinten tot donkere kleuren zoals antraciet, zwart of petrol. En steeds vaker kunnen moderne keukens worden versierd met opvallend felrood, roze of geel. Een frisse nieuwe kleur voor de keukenmuren is een andere mogelijkheid voor een smaakvolle herinrichting van de keukenruimte die snel kan worden gerealiseerd. Laat u inspireren en vind de juiste keukenkleur voor u met onze tips voor kleurontwerp.

De kleur van de keuken wordt in de eerste plaats bepaald door persoonlijke smaak. Het moet een positieve invloed hebben op de culinaire ervaring en een eetlustopwekkende sfeer scheppen. Maar ook de stijl van de keuken heeft invloed op de kleur. Als u eenmaal hebt besloten hoe u uw nieuwe keuken wilt vormgeven, is het tijd om na te denken over de wisselwerking tussen de fronten en de kleur van de wanden. In een klassieke landelijke keuken overheersen lichte kleuren zoals wit en crème. De muren kunnen dus wel een kleurtje gebruiken. In de moderne landhuisvariant kunnen warme natuurlijke tinten of kleuren worden gecombineerd met grijs of zwart. Pastelkleuren zoals lichtblauw of groen en roze zijn ook zeer geschikt voor deze stijl. Hoe kleurrijker de fronten, hoe discreter de keukenwanddecoratie moet zijn. Comfortabele materialen zoals hout en natuursteen, evenals natuurlijke decors en kleuren zijn kenmerkend voor de landhuisstijl.

Natuurlijke tinten stralen warmte uit

In moderne houten keukens overheersen natuurlijke tinten, van lichtbeige tot zwartbruin. Esdoornhout is licht en geeft de keuken een vriendelijk, fris karakter. Berken is ook een lichte houtsoort. Het kleurenspectrum varieert van geelachtig wit via goudgeel tot lichtbruin. Keukens van elzenhout zijn warm en comfortabel dankzij hun oranje tot roodbruine kleur. Notenhout daarentegen is lichtbruin tot zwartbruin. De donkere kleur van het hout geeft een indruk van comfort en elegantie. De keuze van deze keukenmaterialen weerspiegelt ook een verantwoordelijke benadering van de natuur.

In moderne keukens met een helder en overzichtelijk ontwerp, zet witte verf de toon. Maar natuurlijke, warme kleuren zoals bruin of terracotta zijn ook ideaal. Wie wil, kan wit met zwart combineren om een chique en tijdloze look te creëren. De puristische stijl omvat trendy materialen zoals beton en roestvrij staal, greeploze fronten en hoogtechnologische toestellen.

Net als in de puristische keuken worden schoonheid en functionaliteit in deze elegante variant perfect gecombineerd. Gedempte kleuren zoals wit, beige en zwart zijn het meest stijlvol. Elegante keukens hebben ook een chique uitstraling in licht hout met handgrepen. Het belangrijkste is dat het ontwerp discreet blijft. In de elegante keukenstijl hebt u talloze mogelijkheden om materialen en kleuren te combineren. Laat je fantasie de vrije loop.

Grijs concurreert met wit

De kleur grijs is duidelijk in de mode in de keuken. Weinig fabrikanten hebben deze keukenkleur in hun gamma laten vallen. Dit geldt voor trendy betonnen keukens, waar grijs de hoofdrol speelt in alle denkbare tinten, en voor alle andere keukenstijlen.

Voor de industriële stijl, die steunt op ruwe en sobere materialen, blijft u best in het gedempte kleurenspectrum: grijs, wit en zwart overheersen. Kleuren zoals petrol, donkerblauw of donkerbruin passen ook perfect bij deze ruwe stijl.

Voor wie van felle kleuren houdt en graag experimenteert, zijn de kleurrijke keukens in pop-artstijl met hun opvallende meubilair gemaakt. Heldere kleuren zoals roze, turkoois of felrood geven de keuken een moderne, frisse en levendige uitstraling.

Grijze keuken

Welke muurkleur past bij uw keuken?

Muurverf wordt steeds belangrijker in keukens. Verbouwings- en renovatiewensen kunnen snel worden vervuld. In de keuken moet de kleur van de muurverf vaker worden opgefrist dan in andere ruimten, vanwege de kookdampen die onvermijdelijk ontstaan. Ten laatste wanneer u de indruk hebt dat de keukengeuren in de muren zijn gaan zitten, is het tijd om ze opnieuw te verven. Net als bij de keukenfronten is de keuze van de muurkleur in de eerste plaats een kwestie van smaak. Het ontwerp van het meubilair en de grootte van de kamer mogen echter ook niet worden verwaarloosd in het kleurenschema. Voor kleine keuken wordt bijvoorbeeld een lichte muurkleur aanbevolen. 

Om ervoor te zorgen dat het keukenmeubilair en de kleur van de muur perfect bij elkaar passen, is het noodzakelijk van tevoren over de kleuren en hun effect na te denken. Elke kleur heeft een ander effect en beïnvloedt de sfeer van een kamer.

Blauw is harmonieus, natuurlijk en brengt sereniteit in de kamer. Afhankelijk van de tint kan blauw de kamer een warme of koude sfeer geven. Een lichte tint creëert een luchtig en ruimtelijk gevoel.

Groen, in welke tint dan ook, heeft zowel een rustgevende als een stimulerende werking en zorgt voor rust, ontspanning en evenwicht. Groen is ook zeer geschikt voor levendige, gedeelde ruimtes.

Geel is de helderste kleur in het kleurenspectrum. Het staat voor warmte, activiteit en creativiteit. Geel maakt alles vriendelijker en geeft een vrolijke indruk. Gebruikt als muurkleur, heeft het een verwelkomend effect.

Oranje is stimulerend en heeft een creatieve werking. Het schept gezelligheid en levendigheid en stimuleert de zintuigen van genot en eetlust. De combinatie van licht en warmte zorgt voor een aangenaam binnenklimaat.

Rode Keuken: Deze kleur ademt leven, activiteit, vreugde, dynamiek en kracht. Rood is alleen geschikt voor een kamer met mate. Een hele kamer kan benauwd worden, dus het is het beste om alleen accenten te gebruiken en slechts één muur rood te verven.

Roze is luchtig, licht en fris. Het effect van deze kleur is sterk afhankelijk van de omringende kleuren. Het is roder naast rood, warmer naast geel, koeler naast blauw, lichter naast wit en sterker naast zwart.

Grijs De kleur heeft een nobel en rustig effect, combineert goed en garandeert meer individualiteit in elke kamer. Het laat ruimte voor andere kleuren zonder helemaal discreet te zijn.

Zwart geverfde kamers lijken veel kleiner dan lichtgekleurde kamers. Als slechts één muur zwart is, vormt dat een groot contrast met het plafond, wordt de kamer hoger en komen de meubels die ervoor staan beter tot hun recht.

Wit Doorspekt met accessoires zoals foto's, geeft wit een lichte en dynamische indruk. Grote witte oppervlakken lijken hard en vermoeiend. Daarom moet wit met andere kleuren worden gemengd en gecombineerd.

Kleuren goed combineren

Er is een oneindig aantal variaties mogelijk en in het algemeen komt een kleur overeen met zijn "buurman" in de klassieke kleurencirkel. Alle kleuren zijn geschikt voor witte keukens; met pastelwanden verliest een witte keuken snel zijn steriliteit. Houten keukens ondersteunen frisse en comfortabele kleuren. De meest geschikte muurkleuren voor grijze betonnen keukens zijn rood, oranje en geel.

Als een eethoek in de keuken is geïntegreerd, kan een andere kleur een sfeer scheppen. Wil je niet veel kleurenschema's combineren in je keuken? Combineer dan een neutrale kleur zoals grijs of crème met iets kleurrijks.

Pas op dat u geen felle kleuren combineert met donkere en eerder ouderwetse keukenmeubelen: dat ziet er snel slecht uit. Ook te sterk gebruikt rood is niet gunstig.

Sobere gekleurde keuken

7 tips om kleuren in de keuken op elkaar af te stemmen

  1. De eenvoudigste vorm van kleurenharmonie is het toon-op-toon schema. Kleuren uit dezelfde familie komen het best tot hun recht. Gebruik daarvoor altijd een basiskleur in discrete tinten.
  2. Complementaire kleuren - tegenovergestelde kleuren op de kleurencirkel - kunnen ook worden gebruikt. Om de keuken niet te bont te maken, kunt u het beste een neutrale kleur gebruiken.
  3. Wit is de meest neutrale kleur en is altijd geschikt. Voor een nieuwe inbouwkeuken wordt vaak voor witte meubelen gekozen. Het is al enkele jaren een trendkleur. Zuiver wit kan echter koud overkomen in grote kamers. Crème of pasteltinten zijn beter.
  4. Voor donkere of kleine kamers zijn lichte kleuren het beste. Ze weerkaatsen invallend licht en doen kamers groter lijken.
  5. Felle kleuren trekken de aandacht. Maar hier is minder vaak meer. Het is daarom het beste om slechts één muur met een felle kleur te accentueren en de andere met een neutrale kleur te schilderen.
  6. Zeer dominante keukenkleuren zoals rood, roze of paars komen goed uit in combinatie met koel wit.
  7. Gebruik zwarte muurkleur alleen met mate - een zwarte muur of nis ziet er modern en stijlvol uit. U kunt ook een kleine witte rand van vijf centimeter rond het oppervlak laten. Hierdoor lijkt het gekleurde oppervlak op een oversized kunstwerk dat op de muur is geschilderd.

 

Om de juiste kleur voor jouw keuken te kiezen, raden wij u aan een van onze winkels te bezoeken. Onze experts zullen u heel mooi adviseren over de beste kleur voor jou thuis. Zij kunnen u helpen om alle soorten keukens naar jouw smaak in te richten.


Recevez nos articles dans votre boite email.