Kookplaat

Fornuizen en kookplaten voor elke keuken

Het bereiden van heerlijke maaltijden in een thuiskeuken vereist een kookplaat die ontworpen is om in de ruimte te werken. Als een van de meest gebruikte elementen in de keuken, is het essentieel om te kiezen voor een kookplaat met een veelzijdig ontwerp dat zal voldoen aan de dagelijkse behoeften van uw huishouden. De eerste stap is om te bepalen of de functies van de kookplaat of het fornuis nuttiger zijn in uw keukenroutine. Zodra u weet welk type kookplaat te kopen, zijn er een paar extra overwegingen bij het kiezen van het ideale stuk.

Kookplaat Levigo

Perfect passende kookplaten zonder oven

Kook pasta, maak heerlijke sauzen en stoom groenten op uw kookplaten. U kunt verschillende pannen en potten tegelijk verwarmen en de temperatuur regelen, zodat u verschillende gerechten kunt bereiden volgens de recepten en uw voorkeuren. Het ruimteprobleem is snel opgelost - want de zelfvoorzienende kookplaten zijn niet afhankelijk van de oven. Dit is bijzonder voordelig in kleinere of chique keukens. U kunt de kookplaat precies laten installeren waar u dat wilt, in een uitsparing in het werkblad of als een vrijstaand blok midden in de keuken.

Kies tussen deze kookplaten

De fabrikanten bieden kookplaten aan in drie verschillende versies. Het volgende overzicht informeert u over de gebruikte technologieën, zodat u kan kieze welke technologie u nodig hebt.

Kookplaten op gas

Met gaskookplaten kookt u rechtstreeks boven de open vlam - wat twee grote voordelen heeft: een hoge warmteafgifte onmiddellijk na het ontsteken van de vlam en een directe warmteoverdracht op potten en pannen. Dit verhoogt de energie-efficiëntie en verlaagt dus de verbruikskosten in vergelijking met een elektrische kookplaat. Bovendien kunt u, wanneer u op gas kookt, sommige knoppen continu draaien en zo de warmte fijn doseren.

Keramisch kookplaten

Een typisch kenmerk van glaskeramische kookplaten is de rode gloed van de kookzones. Dit komt door de verwarmingsspiralen onder het gladde glaskeramische oppervlak. Het kookoppervlak, dat doorlaatbaar is voor infraroodstraling, geleidt de door het verwarmingselement uitgestraalde warmte vrijwel zonder verlies en geeft deze af aan de kookpot. Het grootste deel van de warmteoverdracht in vitrokeramisch kookplaten vindt plaats door warmtestraling en niet door warmtegeleiding zoals in stalen of ijzeren kookplaten. Goed om te weten: Kookplaten van glaskeramiek worden in de omgang ook wel "keramische kookplaten" genoemd; dit is een merknaam van de fabrikant AEG.

Inductie kookplaten

Op het eerste gezicht is een inductiekookplaat niet anders dan een conventionele glaskeramische kookplaat. Maar in plaats van verwarmingsspiralen verwarmen magnetische spoelen het kookgerei. Samen met de ijzeren kern van het kookgerei vormen zij een magnetisch veld dat rechtstreeks in het kookgerei warmte genereert. Inductiekookplaten hebben dus een hoog rendement, waardoor ze zeer geschikt zijn om voedsel in potten en pannen razendsnel op te warmen.

Wat belangrijk is als het op kookplaten aankomt

Of u nu kiest voor inductie, glaskeramiek of gas - bij de keuze van uw kookplaat moet u vooral letten op de volgende productkenmerken.

Afmetingen

Stem de afmetingen van uw nieuwe kookplaat af op de beschikbare ruimte in uw keuken. 56 x 49 cm is de gebruikelijke standaardmaat, maar kleine afwijkingen zijn altijd mogelijk. Bedenk dat de meeste kookplaten ook een paar centimeter extra hebben voor de omringende rand.

Kookzones

Een kookplaat met vier branders heeft gewoonlijk drie tot vier zones van verschillende grootte. De kookzones van gasmodellen hebben altijd ongeveer dezelfde afmetingen: één met een diameter van 9,5 tot 10 cm voor grote kookpannen, twee middelgrote met 6 tot 7 cm en één kleine met 4 tot 5 cm. Inductie- en glaskeramische modellen bieden ook vierkante of ovale kookzones voor het energiezuinig verwarmen van vierkante pannen of braadpannen. Met speciale kookplaten bijvoorbeeld wordt een ronde kookzone met één druk op de knop een grotere ovale braadzone.

Tip: Zorg er bij alle kookplaatvarianten voor dat de afmetingen van het kookgerei altijd zo goed mogelijk overeenstemmen met de diameter van de kookplaten.

Vermogen

De meeste gaskookplaten hebben vier branders met verschillende vermogens. De hoge brander met een vermogen van 2 tot 3 kilowatt (kW) is een goede keuze voor het dichtschroeien van vlees in gietijzeren of koperen pannen. De twee normale branders hebben een vermogen tussen 1 en 2 kW. Ze zijn geschikt voor zowel aanbraden als verder garen. De kookbrander is gewoonlijk tussen 0,5 en 1 kW en is, met zijn vrij lage warmte, zeer geschikt voor het smoren van gerechten en het warmhouden van voedsel.

Kookplaten van glaskeramiek en inductie zijn verkrijgbaar met verschillende vermogens, variërend van 1 kW tot meer dan 3,5 kW per kookzone. In de combimodus kunnen bijvoorbeeld twee zones van 2,5 kW op inductiekookplaten worden gecombineerd tot één zone met 5 kW. Een andere bijzonderheid van inductiemodellen is de "boost"-modus, die het vermogen van een kookplaat gedurende een korte periode verdubbelt.

Bediening en displays

Terwijl gasmodellen zich redden met handmatige bediening, bieden inductie- en glaskeramische kookplaten veel technische verfijningen op het gebied van bediening en displays. De meeste fabrikanten gebruiken de handige "touch"-bediening, die op lichte aanrakingen reageert op een vergelijkbare manier als het display van een smartphone. Zorg ervoor dat het verwarmingsvermogen zo fijn mogelijk wordt afgesteld in 10 tot 20 stappen. Een weergave van de temperatuur of het niveau of de gekozen werkingsmodus en een groot en helder display verhogen het comfort nog verder. Een restwarmte-indicator is bijzonder praktisch. Dit betekent dat de in de kookplaat opgeslagen energie kan worden gebruikt om voedsel warm te houden of zachtjes te ontdooien zonder extra kosten.

Extra functies

Sommige kookplaten bieden geavanceerde functies zoals een kinderslot, een timer met uitschakelfunctie voor elke kookzone, een kort alarm of het snel terug oproepen van de laatst gekozen instellingen ("Restart"). Een directe bediening ("Direct Select") maakt de selectie van een individuele kookzone samen met de gewenste instellingen mogelijk. Een wisbeveiligingsfunctie is praktisch - deze voorkomt dat instellingen tijdens het schoonmaken worden gewijzigd.

Accessoires

Voor koken op gas en op glaskeramiek kunt u verschillende potten gebruiken, maar ook gietijzeren, aluminium, thermoglazen of roestvrij stalen pannen. Het is belangrijk dat het materiaal een hoge thermische geleidbaarheid heeft, zoals koper. Voor inductiemodellen hebt u speciaal magnetisch kookgerei nodig, waarop meestal de vermelding "inductie" is aangebracht.

Tip: Om te weten of uw kookgerei geschikt is voor inductie, controleert u gewoon of een magneet aan de bodem van de pot of pan blijft kleven - kookgerei van aluminium of keramiek is dus uitgesloten.

Installatie

In plaats van gecombineerd te worden met een oven, worden kookplaten geleverd als een compacte plaat die u installeert volgens uw voorkeuren. De elektrische of gasaansluitingen moeten echter door een vakman worden gemaakt. Afzonderlijke kookplaten hoeven niet te worden geïnstalleerd - zij zijn vrijstaand en kunnen op het stopcontact worden aangesloten door ze gewoon in het stopcontact te steken. Dit is bijzonder praktisch in kleine keukens, compacte kitchenettes, mobiele openluchtkeukens op het terras of voor kampeertrips.

Hoe vindt u de juiste kookplaat voor uw keuken?

Afhankelijk van uw voorkeuren en uw menu, kunt u de juiste kookplaat kiezen. Gebruik de volgende aanbevelingen als leidraad:

Ongedwongen kok met een voorkeur voor eenvoudige gerechten

Uw keuken is meer een middel om een doel te bereiken dan een creatieve ruimte. U hebt geen kookplaat met dure functies nodig, en u wilt ook geen speciale potten en pannen kopen. Uw nieuwe kookplaten moeten zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn en voedsel op betrouwbare wijze verhitten. Een zelfvoorzienende glaskeramische kookplaat met twee kookzones biedt u dit allemaal - betrouwbaar en eenvoudig. Zo'n model kan je krijgen voor minder dan 200 €.

Een gepassioneerde kok met een voorliefde voor traditie

Je probeert graag nieuwe dingen uit in de keuken en kookt ongebruikelijke recepten. Om dit te doen, wil je dezelfde omstandigheden als sterrenkoks in de beste restaurants ter wereld. Daarom wilt u alleen een gaskookplaat met vier kookzones. Met de open vlam kunt u de warmtetoevoer nauwkeurig regelen en aanpassen aan uw behoeften. Gaskookplaten zijn verkrijgbaar vanaf €150. Professionele toestellen kunnen tot 1.400 euro kosten.

High-tech liefhebbers met een voorliefde voor uitgebreide menu's

U bent enthousiast over nieuwe technologieën, dus u waardeert een inductiekookplaat met vier kookzones die ook met elkaar kunnen worden verbonden. De kookplaat werkt efficiënt en verwarmt voedsel in een mum van tijd. U kunt de warmte regelen via het aanraakscherm. Instapmodellen kosten ongeveer 200 €, inductiekookplaten uit het topsegment kosten 1.000 tot 2.000 €.

Onderhoud en reiniging van kookplaten

Om ervoor te zorgen dat u uw kookplaat lang kunt gebruiken, moet u een paar dingen ter harte nemen bij het gebruik en de verzorging ervan.

Reinigen van gaskookplaten

Verwijder lichte vervuiling van gaskookplaten met een borstel en afwasmiddel. Sommige fabrikanten gebruiken email in plaats van roestvrij staal voor de verlaagde uitsparingen onder de gasbranders. Zij kunnen goed worden schoongemaakt met een afwasmiddel en/of een vetoplosser en een zachte spons of doek. Controleer ook of de gasuitlaatgaten van de brander vrij zijn. Als dit niet het geval is, zal het resultaat een ongelijkmatige vlam met verminderd vermogen zijn. U kunt de gasuitlaatgaten schoonmaken met een naald of tandenstoker, bijvoorbeeld wanneer de gaskraan is dichtgedraaid.

Reinigen van inductie- en glaskeramische kookplaten

Inductie- en glaskeramische kookplaten zijn relatief ongevoelig. Veeg vóór het koken de kookplaat en de bodem van de pan of pan af met een droge doek. Dit voorkomt dat er vuil tussen de kookplaat en het kookgerei komt, wat fijne krasjes kan veroorzaken bij het verplaatsen van potten of pannen. Laat de kookplaten afkoelen alvorens ze schoon te maken en veeg ze vervolgens af met een vochtige doek. Als vuil hardnekkiger aan de kookplaat blijft kleven, kan een speciale schraper helpen om etensresten te verwijderen. Poets het oppervlak ook regelmatig met een in de handel verkrijgbaar reinigingsmiddel voor keramische kookplaten.

Aantal branders

De grootte van het gezin en de grootte van de keuken zijn de twee bepalende factoren bij het kiezen van het aantal branders voor de kookplaat. Neem een stap terug en kijk naar de maaltijden die het hele jaar door gemaakt worden. De fanatieke kok zal meer branders nodig hebben dan de gelegenheidskok. 

Denk aan het merk

Er zijn een aantal grote apparaten verspreid over de keuken. Elk merk heeft een unieke uitstraling en ontwerp, van de vorm van de lijnen tot de kleuren van de afwerking. Houd de look consistent door het selecteren van een merk of specifieke collectie en het gebruik ervan in de keuken. Wanneer u het remodelleren van een hele keuken in een keer, is het gemakkelijk om het merk hetzelfde te houden voor de koelkast, kookplaat, oven, magnetron en vaatwasser. Bij het vervangen van een apparaat op een moment, beslissen of u genieten van het uiterlijk en de functie van het merk dat is in de keuken op dit moment. Een merkapparaat dat niet helemaal in orde is, moet als eerste worden vervangen door een nieuw merk of een nieuwe collectie.