kleine keuken

Kies een kleine keuken

van het lezen

Kleine keuken: planningstips en meer opbergruimte

De leefruimte is beperkt en het is vaak in de keuken dat vierkante meters worden uitgespaard. En het aantal eenpersoonshuishoudens neemt ook toe. Volgens het Federaal Bureau voor de Statistiek leefde in 2022 ongeveer één op de vijf mensen in België in een eenpersoonshuishouden. En deze alleenstaande heeft over het algemeen fundamenteel andere keukenvereisten dan een huishouden met meerdere personen.

kleine keuken wit en hout

Kleine keukens hebben een goede planning nodig

Singles hebben veel minder bergruimte nodig voor borden, boodschappen en dergelijke, de hoeveelheden die worden gekookt zijn kleiner en er is minder vuile vaat. Kortom, een kleinere keuken is meestal voldoende voor singles. Een kleine keuken kan echter ook een echt gevoel van welzijn geven. Een doordachte planning is hier nog belangrijker dan in het geval van een royale ruimte. Met veel planning, intelligente technologie, de juiste keuze van kleuren, meubelen en decoraties, en individuele opbergoplossingen, kan bijna elke wens worden vervuld, zelfs in een kleine ruimte.

Als u een kleine keuken hebt, moet u gebruik maken van de beschikbare ruimte. Daartoe moet de keuken worden opgemeten - tot op de centimeter nauwkeurig - zodat er geen ruimte verloren gaat. Het is het beste om de keuken aan het begin van de keukenplanning door een vakman te laten opmeten, zodat ook met de elektriciteits- en wateraansluitingen vanaf het begin rekening kan worden gehouden en de maten perfect kunnen worden afgesteld. De aansluitingen bepalen immers de plaats van de toestellen en de gootsteen. Gebrek aan opbergruimte is vaak een probleem in kleine keukens. Wie een kleine keuken koopt, moet daarom van tevoren bedenken wat in andere kamers of in de kelder kan worden opgeborgen. Zo kunnen diepvriezers of diepvrieskisten beter in de kelder worden opgeborgen, en afvalbakken voor gele zakken in de bijkeuken.

 

De beste tips voor kleine keukens:

Visueel vergroten van een kleine keuken: Lichte kleuren geven de ruimte meer licht en doen kleine keukens optisch groter lijken. Glanzende oppervlakken hebben hetzelfde effect.

Introduceer rust: Breng orde en rust in de kamer en vermijd open schappen. Grote laden en greeploze fronten zorgen voor een ordelijke sfeer.

Zelfs in een kleine keuken heb je voldoende werkoppervlak nodig. Het moet minstens 60 cm hoog zijn, zodat er genoeg ruimte is om groenten te snijden of deeg uit te rollen. Voor zover mogelijk moet het werkblad niet vol staan met kleine apparaten zoals broodroosters of mixers.

De deurtruc: in plaats van een gewone klapdeur is een schuifdeur (bv. van glas) een goede optie om meer ruimte te creëren voor inbouwelementen en te zorgen voor meer licht in de keuken.

Hoekspoelbak: de spoelbak is een must, maar hij kan ook gecombineerd worden: ontworpen als hoekspoelbak, laat hij ruimte voor meer werkoppervlak in elke mini-keuken. Als de ruimte beperkt is, volstaat een spoelbak zonder afdruipgedeelte ook.

Zelfs in een kleine, gezellige keuken hoeft u het niet zonder kookeiland te stellen, en het kan zelfs een goede zaak zijn. Plaats gewoon een kant van het kookeiland tegen de muur - als een "schiereiland". Dit is een doeltreffende manier om ruimte te besparen en extra bergruimte te verkrijgen. Bovendien kunt u het schiereiland plannen met een kleine toonbank en twee barkrukken en zo een charmante eethoek creëren voor het ontbijt of een hapje tussendoor.

Ook verlichting speelt een belangrijke rol bij het optimale ontwerp van een mooie keuken. Naast een plafondlamp moet u ook werken met LED-spots of onderzetters in wit. Dit creëert niet alleen een elegante sfeer, maar de werkbladen onder de bovenkasten worden ook perfect verlicht.

Als u de mogelijkheid hebt in de constructie, moet u overwegen de keuken naar de woonkamer te openen. Dit geeft de indruk van ruimte, maar vereist meer orde en een efficiënte afzuigkap en stille toestellen. Een open keuken kan ook worden uitgerust met een aanrechtblad dat dienst doet als eethoek en ruimte bespaart door de ruimtes te scheiden waar vroeger de muur stond.

INGERICHTE KEUKEN 240 CM

Een kleine keuken plannen

Het meeste planningsadvies voor kleine keukens heeft betrekking op praktische aspecten. Het plannen van een kleine keuken betekent echter niet dat men afziet van de mogelijkheid tot individuele vormgeving. Maar in kleine ruimtes moeten alle details perfect zijn. Combineer bijvoorbeeld witte meubels met pastelkleurige muren. Of focus op een felle kleur. Alleen donkere kleuren zijn taboe voor kleine keukens. Keukenprofessional Bert Goossens, eigenaar van Levigo winkels, adviseert: "Met goed gepland meubilair dat hoeken en dode hoeken vakkundig benut, in combinatie met efficiënte techniek en goede verlichting, creëer je in een handomdraai een geweldige keukenbeleving, zelfs in een kleine ruimte!"

Meestal is er zelfs in de kleinste keukens plaats om te zitten, zelfs als er geen plaats is voor een tafel. Een toonbank met barkrukken, die tevens dienst doet als werkblad, is in ieder geval voldoende voor een snel ontbijt. Je moet zoveel mogelijk ruimte besparen.

Creëer opbergruimte in kleine keukens:

Maak optimaal gebruik van de beschikbare ruimte: Een hoekkast, een nis of een medicijnkastje maakt optimaal gebruik van elke hoek in de keuken. Draai- en uittrekladen en carrouseloplossingen zijn ook goede manieren om maximale opbergruimte in hoeken te creëren en tegelijk ruimte te besparen.

Tot aan het plafond: hangende kasten zijn ideaal voor zeer kleine keukens. Wees niet bang om ook naar boven te plannen en de muren tot aan het plafond volledig te benutten. Zo ontstaat er veel bergruimte voor serviesgoed, levensmiddelen en elektrische apparaten die zelden worden gebruikt. Om ervoor te zorgen dat de keukenmeubelen niet overheersen, kiest u lichte kleuren, vooral voor de wandkasten.

Smalle uittrekelementen: dienbladen, borden, kruiden en andere gebruiksvoorwerpen die u graag snel bij de hand hebt, verdwijnen in smalle uittrekelementen. Vraag uw keukenontwerper om smalle uittrekelementen in de vorm van een apothekerskast voor de onderkast. Op deze manier wordt elke hoek van de keuken gebruikt.

Intrekbare eettafel: de eettafel die slim in de wand is geïntegreerd, schept ruimte in de keuken. Zo kunnen meerdere mensen samen koken en als alles klaar is, wordt de keuken een comfortabele eetkamer. Dit is een extra ruimte.

Kasten met jaloezieën: Als de ruimte zeer beperkt is, zijn kasten met schuifdeuren en jaloezieën of bovenkasten met kleppen die naar boven opengaan, ideaal. Zo hebt u toegang tot de bergruimte zonder dat een scharnierende deur in de weg zit.

Apparaten voor een kleine keuken

Het is ook mogelijk om ruimte te besparen met apparaten. Vaatwassers zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in een breedte van 45 centimeter. Koelkasten zijn verkrijgbaar in compacte afmetingen en bieden toch voldoende ruimte voor één persoon om boodschappen te doen. Kookplaten met een breedte van slechts 45 of 30 centimeter zijn ideaal voor kleine keukens, hoewel deze laatste slechts twee kookplaten hebben en dus geen optie zijn voor ambitieuze thuiskoks.

Er zijn nog andere veelzijdige kook- en bakmogelijkheden die ideaal zijn voor kleine keukens. Dit zijn de compacte toestellen, die vaak maar zo'n 45 cm hoog zijn en nu door een hele reeks fabrikanten worden aangeboden. AEG, bijvoorbeeld, biedt een hele reeks producten aan in zijn compacte reeks, die aanzienlijk kleiner zijn, maar alle comfort en uitrusting bieden die u van een moderne keuken mag verwachten. 

Nog meer ruimte kan worden bespaard door deze apparaten boven elkaar te installeren in speciale hoge kasten. De keukenapparatuur neemt dus veel minder plaats in. Als u ook combitoestellen gebruikt, zoals een microgolfoven met kookfunctie of een oven met geïntegreerde steamer, wordt de benodigde ruimte nog kleiner. Een voorbeeld van een dergelijk combi-apparaat is de AEG ProCombi multisteamer, waarmee koken, stoven, stomen en grillen mogelijk is in een kookruimte van slechts 44 liter - perfect voor alleenstaanden met een kleine keuken die graag vers voedsel bereiden.

ingerichte keuken in l

Kleuren voor kleine keukens

Juist in kleine huizen of flats is het hebben van voldoende ruimte in de keuken vaak een echt probleem. Zelfs met een enkele keukenlijn en een eethoek, lijkt de keuken vaak overvol. Dit kan worden verholpen door lichtgekleurde fronten te gebruiken, zo mogelijk van glanzende materialen of glas. Hierdoor lijkt de kamer uitnodigender en groter. In het algemeen is voor fronten, handgrepen en werkbladen hetzelfde gamma aan kleuren en materialen beschikbaar als voor grote keukens. Het is niet aan te raden om de kleine keuken in donkere kleuren te ontwerpen. Ze absorberen te veel licht en doen de kamer kleiner lijken.

U kunt ruimte besparen aan de eettafel. Als u uw keuken echt alleen 's morgens nodig hebt voor koffie, kunt u beter afzien van een klassieke eethoek. Een klaptafel is net zo geschikt voor dit doel en kan ook worden ingeklapt om ruimte te besparen. In het algemeen is het altijd praktisch om een tafel in de keuken te hebben, vooral als de werkruimte klein is. Een andere mogelijkheid is een uitschuifbare tafel die in het keukenkastje wordt geplaatst en eenvoudig uitgetrokken kan worden zoals een normale uitschuifbare tafel. Na gebruik plaats je hem gewoon terug in de lade en verdwijnt de tafel.

Mini keukens

Mini keukens zijn nog kleiner en compacter. Ze zijn ook in de handel verkrijgbaar als kitchenette. Zij combineren meestal de spoelbak, de kookplaat en de koelkast met vriesvak in een onderkast. De belangrijkste keukenfuncties zijn dus in één unit verenigd.

Dit type keuken is geen gourmetkeuken, maar het is meer dan genoeg voor een snelle maaltijd zonder al te veel moeite. Veel gemeubileerde studio's zijn uitgerust met dit type mini-keuken, die ook geschikt is voor een kleine flat. Wat deze keukens echter volledig missen, is bergruimte. In dit geval bieden open kasten of planken opbergruimte waardoor de kamer minder vol lijkt dan een kast.

Een speciale variant van de mini-keuken is de kastkeuken, waarbij de hele keuken in een wandkast is ingebouwd. Zodra de deur van het keukenkastje gesloten is, is de keuken van buitenaf niet meer als zodanig herkenbaar. Keukenkasten worden in woningen zelden gebruikt, maar in kantoren zijn ze heel gebruikelijk.

Bij het inrichten van een kleine keuken is het niet nodig om ruimte in beslag in een andere woonruimte in te nemen. Optimaliseer de ruimte om uw keuken functioneel te maken.

 

Bent u op zoek naar een nieuwe keuken? Of gewoon voor keuken ideeën? Bezoek de online winkel van Levigo! Jouw keuken beschikbaar in minder dan 24 uur!


Recevez nos articles dans votre boite email.